Articated Tuindesign

Tuinontwerp en -aanleg

Rebekka van Straalen

Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek hoe jouw tuin onderhoudsvriendelijk(er), interessant(er), groen(er) en prettig(er) kan worden vormgegeven!

Crocosmia 'George Davidson'

Nu eens een artikel en tekening over een bolgewas: alleen dan een zomerbloeier. De Crocosmia ’George Davidson’. In het Nederlands is het de Montbretia. Je hebt de Montbretia in kleuren die variëren tussen rood en goudgeel. De George Davidson is een goud-geel-oranje variant.

De kleuren van Montbretia zijn vaak nogal hard, waardoor ze altijd om aandacht vragen. Goed gecombineerd (vooral heel mooi met blauw bloeiende vaste planten zoals Aconitums of Asters, maar ook met siergrassen is ze zeker een aanwinst) zorgt deze plant voor een vrolijk kleurenpalet in de tuin.

De bollen (knollen) van de Montbretia mogen na de laatste nachtvorst, zo in april, de grond in. Vervolgens bloeit ze in juli – september. De bollen kunnen ‘swinters in de grond blijven, mits deze niet te nat is. Bij een natte grond kunnen ze beter na het afsterven van het loof gerooid worden om ze binnen vorstvrij te bewaren. Ze zijn namelijk redelijk winterhard, maar toch nog wel gevoelig voor vorst.

George Davidson kan zo‘n 60 – 70 cm hoog worden en kan ook heel goed geplukt worden voor een boeket. Het is een van mijn favoriete bezigheden om geen boeketten, maar bloemstukken te maken van bloemen uit de tuin. En daar leent deze plant zich dus uitstekend voor. (Al zou ik ze trouwens pas plukken als er ruim voldoende staan uiteraard)

Wat een vrolijke plant he? Ik krijg echt zin in zon en bloemen als ik hier naar kijk. Het is zeker het overwegen waard om zomerbollen aan je tuin toe te voegen.