Articated Tuindesign

Tuinontwerp en -aanleg

Rebekka van Straalen

Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek hoe jouw tuin onderhoudsvriendelijk(er), interessant(er), groen(er) en prettig(er) kan worden vormgegeven!

Trifolium Arvense

Dit is het hazenpootje: Trifolium arvense. (Misschien wel leuk om te weten waar de naam Trifolium naar verwijst: Tri = drie en folium = blaadjes. Drie blaadjes dus; zoals de meeste klaver heeft) Een klaversoort inderdaad.

De bloemetjes zijn echter veel aaibaarder dan de doorsnee klaverbloemetjes. Donszacht; ik moet eigenlijk eerder denken aan een hazenstaartje, dan een hazenpootje. Toch is de laatste de Nederlandse naam geworden.

Het is een een- tot tweejarige plant en is in het wild (inheems) te vinden langs akkers, zandduinen en ook in graslanden. In Noord-Holland is het hazenpootje alleen te vinden in de duinen. In Zeeuws-Vlaanderen en in Gelderland komt het plantje veel vaker voor.

Je kunt deze plant ook tussen de kolen en wortelen zaaien; je hoeft er niet perse een afgezet stukje grond aan wijden. Als je volgens de principes van een permacultuur (een moestuintechniek waarbij je geen roofbouw pleegt op de grond) werkt; zijn groenbemesters werkelijk een must. Het hazenpootje is er slechts 1 voorbeeld van. Het is wél bij uitstek de meest schattige plant, als je het mij vraagt.

Voor in de tuin is het een hele fijne plant om ruimtes op te vullen. Als je een moestuin hebt, heb je vast wel eens gehoord dat het belangrijk is om de grond regelmatig eens braak te leggen. Dat wil zeggen, dat je er niet iets op laat groeien dat je uiteindelijk weer gaat oogsten. De oogst is namelijk geweldig voor ons, mensen,.. maar al die voedingsstoffen uit de plant die je gaat eten, haal je uiteindelijk uit de grond, waardoor de grond uitgeput kan raken. Om ervoor te zorgen dat de grond een beetje op ‘adem’ kan komen, laat je het dus braak liggen. En bij voorkeur zaai je er dan een plant zoals dit hazenpootje in. Het hazenpootje is namelijk een groenbemester. Dat betekent dat het belangrijke voedingsstoffen terug de grond in brengt.

Hoog wordt de plant niet. Hooguit 30 cm. Je kunt ze in april zaaien. Dan heb je in de zomer een mooi tapijt van zachtroze donsjes, waar bijen heerlijk van kunnen smullen. Zaai ze wel op zandgrond. Van de klei houden ze niet.