Articated Tuindesign

Tuinontwerp en -aanleg

Rebekka van Straalen

Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek hoe jouw tuin onderhoudsvriendelijk(er), interessant(er), groen(er) en prettig(er) kan worden vormgegeven!

Beplantingsplan

Ik was uitgenodigd door een koppel in Den Haag met een heel klein stadstuintje: een klein stukje grond in de schaduw van alle omliggende gebouwen. Tot voor kort bestond de tuin uit een strook groen tegen de schutting, een grote vijver en bestrating van natuursteen tegels. De wens was hier een eetbare tuin van te maken.

Een eetbare tuin op een postzegeltje in de schaduw. Een grotere uitdaging kun je bijna niet hebben. De indeling stond ook al vast: de vijver mocht plaats maken voor tuin en er mochten wat tegels uit. Ook de strook groen mocht grotendeels plaats maken voor eetbaar groen. Een inrichting- en materialisatieplan was dus niet nodig.

De eigenaresse van deze tuin houdt veel van koken en had nog nooit eerder een tuin in bezit gehad. Ze was enorm gemotiveerd om de tuin zelf bij te gaan houden en wilde alles weten over het zelf (op)kweken van planten.

Tijdens mijn tuinbezoek bespraken we de grond(soort) die toegevoegd moest worden om de kuil die ontstaan was bij het weghalen van de vijver te vullen en hun verwachtingen van het eindresultaat. Ik heb hen uitgelegd dat de hoeveelheid onderhoud van een eetbare tuin van dit formaat vergelijkbaar is met het onderhoud van een moestuin, met het grootste verschil dat er in het voorjaar geen grondbewerking of nieuwe aanplant nodig is. Dit was gelukkig geen probleem.

Voor het beplantingsplan heb ik gekozen voor eetbare planten die goed gedijen in de (half)schaduw. De uitdaging was het zoeken naar een variatie in eetbare vruchten, knollen/wortels, blad, bloemen en stengels. Maar ook in een spreiding van oogsttijd en een harmonieuze combinatie van beplanting; qua bladvorm, hoogte en bloem(kleur).

Zo heb ik onder andere bospinda’s, daslook en rankspinazieplanten een plek gegeven in deze stadstuin. Op de tekening van het plan had ik iedere plant afzonderlijk ingetekend op de plaats die zij in de tuin krijgen. Daarnaast geef ik ook altijd een (bestel-)lijst met eigenschappen en benodigde hoeveelheid van alle planten. Op verzoek van de klant heb ik de tekening en lijst vergezeld van een overzicht welke planten waar verkrijgbaar zijn, omdat de gekozen planten nu eenmaal niet bij het plaatselijke tuincentrum te halen zijn. Om hen op weg te helpen ben ik daarnaast ook nog een dag langs geweest om te helpen bij de aanleg.