Articated Tuindesign

Tuinontwerp en -aanleg

Rebekka van Straalen

Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek hoe jouw tuin onderhoudsvriendelijk(er), interessant(er), groen(er) en prettig(er) kan worden vormgegeven!

Tuinontwerp

Elke tuinontwerper heeft het op zijn/haar website staan: een goede tuin begint met een goed ontwerp. Ik ben docent tuinontwerp en aanleg geweest. In mijn eerste les met een nieuwe klas was mijn vraag dan ook altijd: Waarom zou je een tuinontwerp maken?

Mijn oudoom en tevens buurman had achter zijn huis een mega-lap grond dat hij omtoverde in een prachtige tuin. Inclusief zwembad; waar het hele dorp mocht komen zonnen en zwemmen. Iedereen was het erover eens dat deze tuin een juweeltje was. Een paradijs. Hij heeft nooit geïnvesteerd in een ontwerp.

Wat hij wél deed? Enorm veel proberen. Hij had alle tijd. Zijn (bollen)bedrijf had hij verkocht. Hij had voldoende kennis van planten en de grond en wat hij niet wist leerde hij door te proberen. Daarnaast was hij ook kunstenaar; (ik heb de beginselen van van het schilderen van hem geleerd) ik denk zeker dat dat niet in zijn nadeel werkte. Hij had verschillende mislukkingen in zijn tuin die hij om wist te zetten tot successen. Allemaal stap voor stap.

Dat is een fantastische manier om te tuinieren. Ik kan het iedereen aanraaden. Toch is de werkelijkheid dat niet iedereen zoveel tijd heeft om uit te proberen hoe jouw tuin een paradijs(je) kan worden. Dan is een goed plan de oplossing.

Met een plan kun je van tevoren zien of je de goede richting op gaat. Je weet waar je naar toe werkt en wat je wilt zien (en wat niet). Een ontwerp is tevens een must om een (werk)planning en begroting te maken. Een investering in een ontwerp is het uistparen van tijd en geld (en wellicht frustratie) wat je anders kwijt zou zijn aan het proberen (en misschien wel het opnieuw uitvinden van het wiel).

Fietsend door een woonwijk herken je vaak welke tuinen wel of geen plan hebben gehad. Een mooie tuin doet wat met je. Ik help je er graag mee. Met mijn ontwerp heb je de tuin van je wensen zonder zelf eerst jalenlang vanalles uit te hoeven proberen. Na aanleg kun je meteen genieten.

Mijn ontwerp-werkwijze

Een tuin is geen tuin zonder planten en ook de planten moeten zich thuis voelen willen ze jouw tuin tot een geslaagd geheel kunnen maken! Als kunstenaar weet ik heel goed hoe welke planten naast elkaar een prachtig visueel plaatje maken en als tuinontwerper weet ik welke plant op welke plek goed gedijt.

Wilt u advies over een moeilijke hoek in de tuin? Dan kom ik graag eens langs en bespreken we samen de mogelijkheden.

Een tuinontwerp is uitgebreider. Ik maak het ontwerp na een bezoek van de tuin en gesprek bij u thuis. Het ontwerp is een maatvast plan om de gehele (of een deel van de) tuin aan te pakken. Het resultaat is in samenspraak met uw wensen en zal een harmonieus geheel worden waar de natuur; de planten en u zich fijn zullen voelen.

Het ontwerp is voorzien van sfeerfoto’s voor een goed idee van het bedoelde eindbeeld. U kunt met dit ontwerp zelf aan de slag, of Arrticated tuindesign opdracht geven de tuin aan te leggen.

In het ontwerp doe ik altijd een suggestie van enkele toe te passen planten. Wilt u een compleet plan voor de beplanting; welke planten naast elkaar passen om door de seizoenen heen te kunnen genieten? Dan maak ik met veel plezier een beplantingsplan.

Ook dit plan is maatvast. In dit plan krijgt iederen plant een eigen plekje en wordt geleverd met een bestellijst die zó ingeleverd kan worden bij uw favoriete planten leverancier en op verzoek kan ik ook alle planten voor u thuis afleveren.