Landschapsontwerp

Een landschap is altijd ingebed in een groter geheel; daarom vergt een landschapsontwerp altijd een aandachtige studie naar historie, gebruikers, beleid en waardevolle elementen.

Het maken van een landschapsontwerp vraagt om een werkwijze waarbij een nauwe samenwerking met opdrachtgevers, partners, architecten, stedenbouwkundigen en tal van andere adviseurs vanzelfsprekend is.

Landschapsontwerp

De eerste fase van het landschapsontwerp is de onderzoeksfase. Dit houdt in dat er een grondige analyse van het landschap wordt gemaakt, waarbij het projectgebied wordt ingemeten (door een extern bureau) en de vitaliteit van de bestaande bomen en het overige groen in kaart wordt gebracht (tevens door een externe expert).

De wensen van de opdrachtgevers en andere belanghebbenden worden verzameld. Hiervoor kan een enquete onder eventuele bewoners worden uitgezet en informatiebijeenkomsten worden georganiseerd. De verzamelde informatie wordt vervolgens tot een eerste concept-presentatie verwerkt waarin de mogelijkheden van het project uiteen worden gezet.

Hierna volgt het Voorlopig Ontwerp waarbij we kijken naar de toe te passen materialen, de beplanting, het meubilair en de verlichting. Doormiddel van het maken van profieltekeningen wordt inzichtelijk of het ontwerp op de juiste manier aansluit op de omgeving.

In het Definitief Ontwerp wordt alles tot in detail uitgewerkt. Alle materialen in het ontwerp worden specifiek omschreven. Als beplantingsexpert voeg ik hier uiteraard ook een compleet beplantingsplan aan toe en geef daar een duidelijk beheeradvies bij, zodat het landschap zich na oplevering ontwikkelt tot het afgesproken eindbeeld.

Een samenwerkingsverband is voor het realiseren van een landschapsontwerp onontbeerlijk.

Indien u op zoek bent naar een goede partner met de kennis en ervaring om een goed plan neer te leggen, staat Rebekka voor u klaar.