Articated Tuindesign

Tuinontwerp en -aanleg

Rebekka van Straalen

Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek hoe jouw tuin onderhoudsvriendelijk(er), interessant(er), groen(er) en prettig(er) kan worden vormgegeven!

Gleditsia Triacanthos 'Ruby Lace'

Mag ik je voorstellen aan de Gleditsia triacanthos ‘Rubylace’. De valse christusdoorn met rood blad.

De rubylace is daarnaast ook een stukje kleiner dan de ‘gewone’ valse Christusdoorn. Waar de rubylace ophoudt met groeien bij zo’n 8 meter hoogte, kan de ’gewone’ wel door blijven groeien tot zo’n 25 meter. Verder heeft de rubylace veel eigenschappen die de meeste cultivars van de valse christusdoorn hebben: ze wil graag in de zon en haar losse, luchtige kroon heeft als voordeel dat ze weinig zon tegenhoudt voor de planten die onder haar geplant zijn.

De meeste grondsoorten zijn geschikt voor het aanplanten van de valse Christusdoorn. Ze kan zowel redelijk nat als redelijk droog staan, hoewel jonge boompjes in de winter vorstschade kunnen oplopen als ze te nat staan.

De rubylace heeft niet de typerende doorns die de gewone Gleditsia triacanthos wel heeft. Ook draagt de rubylace geen peulen. Dat is wat mij betreft het enige nadeel van deze boom. De peulen zijn namelijk erg decoratief en zou je zelfs nog kunnen eten. Dat werd namelijk altijd wel gedaan door de bewoners van het land waar deze boom oorspronkelijk vandaan komt: Noord-Amerika.

Daarentegen zijn er ook mensen die het juist fijn vinden dat er geen peulen hangen aan hun boom; aangezien die ooit ook een keer zullen vallen en dat vervolgens om een bezemactie vraagt. (Deze mensen zijn trouwens eerder te vinden in het openbaar groen, dan in een achtertuin.)

Net als bij alle andere valse Christusdoorns zijn bijen wel heel blij met deze boom. De bloemen zijn niet heel opvallend, maar wel talrijk. Boomkwekerijen kweken deze boom (net als zovele andere bomen) als meerstammig en als hoogstam. Zet je de boom solitair neer vanwege haar sierwaarde; dan zou ik voor een meerstammige gaan.